Online veiligheidsgids voor Ex-moslims

Dit is een levend document en is een voortdurende "work in progress".

We snappen het, je wilt je mening uiten en andere ex-moslims opzoeken, maar doe dit niet zonder veiligheidsmaatregelen. Het is een wel bekend feit dat apostasie niet overal en door iedereen geaccepteerd wordt. Soms is het helaas veiliger om je ridda alleen aan een besloten kring bekend te maken. In dit geval willen we dat mensen die hier niet vanaf mogen weten ook niet deze informatie in handen krijgen. Ken de gevaren, ken de gevolgen.

Mogelijke risico's zijn dat je met geweld te maken kan krijgen, fysieke en mentale mishandeling te verduren kan krijgen, verstoten en geostraceerd uit je gemeenschap kan worden en in uitzonderlijke gevallen vermoord kan worden. Dit is voor iedereen anders, maar wees je bewust van de risico's.

In verschillende gevallen zullen verschillende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Wie wil je dat er weet dat je ex-moslim bent en wie niet? Denk aan familie, vrienden, kennissen, klasgenoten, onbekenden online en overheden.

Sociale mediaplatformen

Niet elk platform is gelijk geschapen, heeft dezelfde beveiligingsfeatures of maakt bepaalde data openbaar. Daarom maken we even een overzicht van verschillende platformen.

Facebook is sterk af te raden: Facebook is wellicht het slechtste platform wat je zou kunnen kiezen. Het is verplicht om je echte naam te gebruiken en het heeft integratie met WhatsApp Messenger waardoor je Facebook toegang kan krijgen tot je contacten, al geef je Facebook geen toestemming hiervoor. Een Facebookpagina zou een iets veiligere optie kunnen zijn maar ook deze pagina is aan jouw persoonlijke account verbonden en riskeert gevonden te kunnen worden door je vrienden op Facebook. Facebook zal je data weggeven aan overheden als hier een verzoek om is.

Twitter: Ja, we weigeren om het "X" te noemen. Twitter is handig om onder een schuilnaam dingen te publiceren. Met de Chief Executive Toddler genaamd Elon Musk kan de veiligheid van dit platform in een handomdraai veranderen. Twitter heeft nu de mogelijkheid tot bellen, maar dit kan mogelijk je IP-adres blootleggen aan andere Twittergebruikers zonder dat je de call hoeft op te nemen. Twitter zal je data weggeven aan overheden als ze hier om vragen.

Messengers

Afhankelijk van het veiligheidsniveau wat je nodig hebt is het handig om wel of geen tweede telefoonnummer te hebben indien via een burner.

Gebruik geen WhatsApp: WhatsApp verbergt je telefoonnummer niet. Het is net als Facebook bezit van Meta en zal data weggeven aan overheden.

Telegram: Telegrams encyption is een closed-source black box, we moeten dus hun woord vertrouwen als we dit platform gebruiken. Telegram maakt niet meteen je telefoonnummer bekend aan iedereen, maar stuurt aan iedereen die jouw nummer in hun contactenlijst heeft een bericht wanneer je een account aanmaakt. Niet veilig om je gebruik van deze messenger verborgen te houden voor contacten. De Duitse overheid heeft met een subpoena data kunnen bemachtigen van Telegram, dus de aanname is dat meerdere overheden dit kunnen doen.

Signal: Signal heeft momenteel de voorkeur. Signal is open-source en verzameld alleen minimale data. De data die ze bij een subpoena overhandigden was onbruikbaar voor de overheid. Sinds kort heeft Signal usernames en is je telefoonnummer verborgen voor andere Signalgebruikers die niet jouw nummer hebben. Net als bij alle andere messengers waar je een telefoonnummer nodig hebt voor signup, kunnen mensen je nog wel vinden via je telefoonnummer.

VPN's

Een VPN maakt je niet per definitie veiliger, het verbergt je data voor je ISP en je lokale netwerk. Je ISP en je lokale netwerk kunnen wel zien dat je met een VPN verbindt dus dat brengt ook mogelijke risico's met zich mee.

Mullvad: Mullvad is een betaalde VPN die zo min mogelijk data verzamelt. Hun omgang met privacy is bovengemiddeld, ze accepteren de cryptovaluta Monero. Mullvad Accounts zijn niet verbonden aan jou als persoon, mits je de meest ontraceerbare betaalmethode gebruikt en goed blijft nadenken over je opsec.

Riseup: Riseup wordt beheerd door anarchisten en hun serveronderhoud wordt gefinancierd door vrijwillige donaties.

Tor als VPN: Het is mogelijk om Tor als een VPN te gebruiken.

Dumb Phones

Burner Phones

Privacy Operating Systems

Operations Security


Populaire posts van deze blog

Queer en ex-moslim: een verbonden strijd

De toekomst van Palestina

Een ex-moslim perspectief: Extreemrechts aan de macht