De mildere Taliban is een illusie

Een poosje geleden was een panel op de NPO met Anne Kwakkenboom en Sahar Noor. Er werd beweerd dat de maatschappij niet kan functioneren zonder opgeleide vrouwen en dat er mildere facties binnen de Taliban zijn die dat in zouden zien.

Ik vind het nogal een slap verhaal. Natuurlijk ziet de Taliban dat opgeleide vrouwen je beroepsbevolking en dus je economische capaciteit vergroot, maar daar gaat het niet om bij de Taliban. Het gaat om een extreemrechts islamofascistisch patriarchaat waar de Taliban fundamenteel achter staat. Minder economische groei is een afweging die ze al lang geleden hebben gemaakt. Hun fundamentalistische ideologie gaat voor.

En ze sturen wel hun eigen dochters naar internationale scholen. Natuurlijk doen ze dat, het zijn hypocrieten net zoals zo veel andere religieuze extremisten. Het gaat om macht. Dit hier is ongelijkheid, ongelijkheid voor religieuze macht, klassenongelijkheid, hoe je het wil noemen. Houd het volk dom en je zal zelf eerder je macht houden. Waarom zijn socialistische revolutionairen, met name is het globale zuiden, zo gefocust op toegankelijk onderwijs? Precies, het is de emancipatie die de doorn in het oog van het patriarchaat is.

Cheesy is het wel maar Pat Bagley slaat met deze cartoon de spijker op zijn kop. Alleen lijkt deze cartoon niet echt op Malala Yousafzai.

Als we het dan toch over Malala Yousafzai hebben. Ze is zelf erg marxistisch ingesteld, zo heeft ze gesproken bij het IMT in Pakistan. De toekomst is socialisme, de toekomst is revolutionaire emancipatie. Niet stilletjes afwachten tot de Taliban hun vrouwenhaat, homohaat, transhaat en haat jegens etnische minderheden in de spreekwoordelijke ijskast stopt. Wilders is Milders en de Taliban Kan, allebei onzin van het hoogste kaliber. Denk je dat Wilders niet iedereen met een migratieachtergrond uit een islamitisch land eruit wil schoppen omdat ie misschien een keertje op de foto is geweest met een hijabi? Fucking bullshit.

De Taliban heeft recentelijk nog verboden dat vrouwen in het openbaar zingen, dit is niet te hervormen. De vrouwenhaat zit in alle krochten van het deobandisme van de Taliban ingetrokken. Als poëtische gerechtigheid en een gouden randje zien we wel dat het linkse partizaanse lied "Bella Ciao" veel gebruikt wordt als verzetslied tegen de Taliban. Antifascisme is immers van alle tijden en voor alle plaatsen.

Zo heeft ook vrouwenrechtenactivist Zarmineh Pariani recent bekendgemaakt dat de Taliban vrouwelijke gevangenen vernedert en dwingt hun kleding uit te doen. Hypocriet is het naast uitermate mensonterend wel, de Taliban dwingt kuisheid af bij vrouwen, dwingt ze om hijab te dragen. Maar als puntje bij paaltje komt zijn die perverse vernederende hypocrieten de eersten die vrouwen dwingen voor ze te strippen en om ze seksueel te vernederen.

Het westen heeft Afghanistan voor de zoveelste keer weer genaaid. Afghanen zijn aan hun lot overgelaten in een theocratisch fascistisch regime. De vluchtelingen worden in buurlanden Pakistan en Iran als vuil behandeld. En dat alles omdat de Amerikaanse kapitalisten niets meer te halen hebben in Afghanistan. Het is een blamage en een moreel verval van de kapitalistische hegemonie. De zoveelste humanitaire crisis op het geopolitieke wereldtoneel.

E se io muoio da partigiano
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
E se io muoio da partigiano
Tu mi devi seppellir

Door: Patthar

Wil jij dat wij ex-moslims zonder angst door het leven kunnen en dat we geaccepteerd worden? Wij proberen niet alleen apostasie geaccepteerd te krijgen in moslimgemeenschappen maar ook non-cisheteronormativiteit. Gay rights, trans rights, women's rights en apostate rights, overal! Volg het Verbond van Nederlandse Ex-moslims op Twitter en Threads.

Populaire posts van deze blog

Queer en ex-moslim: een verbonden strijd

De toekomst van Palestina

Een ex-moslim perspectief: Extreemrechts aan de macht