De toekomst van Palestina

Het Palestijnse verzet kent vele vormen, vele gezichten, maar we moeten op de hoede blijven. De geschiedenis kan zich herhalen en dat zou een doodssteek zijn voor de Palestijnse bevrijding.

Bekijk Iran. Eind de jaren 70 heeft daar de "islamitische revolutie" plaatsgevonden, maar dit zit niet zo simpel in elkaar. De MEK, PDKI, OIPFG, Tudeh, EMK, Rah-e Kargar, Razmandegan, vochten allemaal aan de zijde van de islamisten. In de veronderstelling dat zij macht konden krijgen hebben ze de Amerikaanse marionettenregering van de Sjah afgezet, maar de beloftes van Khomeini waren valse beloftes. De communisten werden vervolgd en verboden, de Koerden kregen niet de autonomie die hen werd beloofd en de onderdrukking werd voortgezet.

In Afghanistan deed zich een iets andere situatie voort. De maoïstische SAMA, ALO en AMFF hadden een gezamenlijke vijand met de Taliban en HIG, namelijk de PDPA. Maar ook hier vielen de rechtsislamisten de linkse facties aan en kijk wat voor puinzooi Afghanistan nu is geworden.

Rechtsislamisten hebben al eerder links verraden, we moeten ons beseffen dat de huidige alliantie van de PFLP en DFLP samen met Hamas geen permanente alliantie is. En hoe zou Fauda zich stand moeten houden? Puur omdat er een gemeenschappelijke vijand is, betekent niet dat de vrede gegarandeerd is zodra deze vijand uitgeschakeld is.

Ik geloof in de linkse eenheid, de PFLP, DFLP kunnen best samen werken. Hoe Fauda hierin staat is nog onduidelijk, maar een alliantie met Hamas is onhoudbaar op de lange termijn. De mogelijkheden tot het uitbarsten van conflict zijn er overal.

De vraag is ook, willen we weer rechtsislamisten aan de macht? Bedenk eens iets nieuws, iets origineels. Ik houd mijn hart vast, want rechtsislamisten aan de macht betekent niet veel goeds. Het rechtsislamisme staat recht tegenover de ideologie van het Verbond van Nederlandse Ex-moslims, dus Hamas aan de macht moeten we niet willen.

Ik hoor van veel Marxisten-Leninisten dat het plan is om na de dekoloniale revolutie een communistische in gang te zetten. Ik begrijp dat er eerst een raamwerk moet zijn om een communistische revolutie te starten, maar de kans dat dit mislukt en dat uit het as van een verslagen zionistische entiteit de zoveelse rechtsislamistische entiteit rijst.

Is dit de langetermijnvisie of een uitstel tot executie? Onthoud wat er gebeurde in Afghanistan en Iran. Is tot hoe lang is deze samenwerking houdbaar?

Beide opties laten geen ruimte over voor een vreedzaam dialoog, ik denk dat het dialoog openen met rechtsislamisten überhaupt ook tevergeefs werk is. Maar er gaat sowieso gebackstabbed worden in beide scenario's.

Ik hoop dat de marxistische en anarchistische facties vrede met elkaar kunnen vinden, en het vooruitzicht hebben om tenminste op dat vlak de geschiedenis niet te herhalen. De catastrofes van de Oktoberrevolutie en de Spaanse Burgeroorlog spreken voor zich, en hebben onherroepelijk de banden tussen marxisten en anarchisten geschaad. Maar een langdurige vreedzame coöperatie met Hamas lijkt me onmogelijk.

We noemen het onmogelijk maar anderzijds heeft het Verbond van Nederlandse Ex-moslims zelf ook een bijna onmogelijke opgave voor hun kiezen. Eén die de coöperatie tussen moslims en ex-moslims zal vereisen. Er is simpelweg geen andere manier om apostasie geaccepteerd te krijgen. Zelfs als alle stromen je tegenzitten, is het mogelijk om een rots in de branding te zijn. Laten we ons leiden door ongekend optimisme, secularisme en apostasie zal ooit geaccepteerd zijn in de Islamitische wereld, en laat een onafhankelijk seculier Palestina realiteit worden.

Door: Patthar

Populaire posts van deze blog

Queer en ex-moslim: een verbonden strijd

Een ex-moslim perspectief: Extreemrechts aan de macht