"Moslims zijn geen ras"

"Moslims zijn geen ras" of "islam is geen ras" is iets dat vaak door racisten gebruikt wordt om hun racisme te verdedigen. Op zichzelf staand is er niets incorrects aan deze statements, maar als men iets dieper kijkt komt er een racistische agenda tevoorschijn.

De realiteit is dat de islam als een stokpaardje wordt gebruikt om racisme te botvieren.

Oriëntalisme

Een bekend fenomeen in het westen is oriëntalisme, een vertekend beeld van de Oriënt, onder andere. Het beeld wat we in het westen hebben van onder andere het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Perzië, Anatolië, Centraal-Azië en Zuid-Azië, is een beeld dat komt uit incompetentie en culturele, geografische onwetendheid.

Eén van de oriëntalistische misvattingen is dat al deze eerder genoemde gebieden cultureel en religieus hetzelfde zijn, terwijl dit in de werkelijkheid natuurlijk nooit het geval kan zijn. Laten we heel snel deze misvatting uit de weg krijgen. Er zijn christenen, boeddhisten, hindoes, sikhs, druzen, yazidi's, zoroasters, agnosten, atheïsten in al deze gebieden, maar met oriëntalistisch gekleurde glazen zijn al deze mensen moslims. En dan niet zomaar moslims, maar gevaarlijke extremisten, dat is ook het beeld waar de westerse media aan bijdragen.

Dit geeft niet alleen af op de mensen in deze gebieden, maar ook immigranten en diaspora. De onwetendheid van oriëntalisme maakt het makkelijker om schadelijke overgeneraliserende frames de wereld in te krijgen.

Palestina

De bezetting en genocide in Palestina wordt op een manier gepresenteerd waardoor het lijkt alsof dit een conflict tussen joden en moslims betreft. Zet je de oriëntalistische bril af, dan is het duidelijk dat dit niet zo simpel in elkaar zit. Het gaat om een zionistische entiteit, niet een joodse in zijn algemeenheid, die Palestijnen, een volk bestaande uit moslims, christenen, agnosten, atheïsten, etc., uitmoordt. Mensen uitmoorden om hun geloof is onacceptabel, maar omdat moslims al zo erg gedehumaniseerd en gedemoniseerd zijn door jarenlange propaganda, creëert dit frame een situatie waar islamofobe racisten vrede mee kunnen hebben.

Wij ervaren moslimhaat

Wij als ex-moslims in Nederland ondervinden ook racisme. Deze wordt afgedekt doormiddel van islam. Mijn vrouw is bespuugd, er zijn sigarettenpeuken naar haar gegooid, ze is fysiek aangevallen, en dat allemaal omdat ze moslim lijkt, ze kiest ervoor om nog steeds hijab te dragen al gelooft ze niet meer.

Zo ondervinden nog veel meer ex-moslims racisme waarbij islam als dekmantel wordt gebruikt. Onze ethniciteit wordt gelijkgetrokken met islam. Scheldpartijen en geweld gaan ver voorbij aan religiekritiek. En racisten vallen door de mand als hun doelwit niet eens religieus is.

Moslimhaat is racisme

In de kern is moslimhaat op zichzelf al een onacceptabel probleem. De problematiek zit dieper dan een geloof, het gaat om ethniciteit. Door oriëntalisme worden ethniciteiten, bevolkingsgroepen en landen gelijkgetrokken met islam. Moslimhaat is in de meeste gevallen gewoon racisme met een extra laagje. Dat wij als ex-moslims ook moslimhaat ervaren is een bewijs dat dit niet puur om islam draait maar om rassenhaat. Moslimhaat bestaat uit meerdere facetten, waarbij de religie er maar één van is.

Dus ja, moslimhaat is racisme.

Een Twitterdraadje

Afgelopen jaar heeft mijn vrouw Muzbian een soortgelijk verhaal gedeeld, de volledige tekst zal hier geciteerd worden.

Anti-muslim hate = racism, a thread. ☪️

Despite the fact that religion is not a race, anti-muslim sentiment is riddled with the most overt racism.

I'm Muzbian and I am North African and I wear the hijab in public. Bigots will make the assumption that I am muslim, but I'm really agnostic.

They don't care, their hatred for muslims extends into the realm of race and ethnicity too.

Anyone from a MENA/South Asian background can be target of anti-muslim hate. You can't see someone's religion or their personal beliefs.

Muslims are the majority of victims of anti-muslim hate and we should not ignore the very real hatred directed towards their faith.

The fact that non-muslims experience these same types of discrimination serves as indisputable objective proof that anti-muslim hatred in many cases, is a dual bigotry.

Hatred doesn't come alone, it comes a plethora of other hateful siblings.

Anti-muslim hatred, or as some people call it: islamophobia, is dual, no, triple hatred. It combines hatred for a religion with race and ethnicity. They are inherently linked in this context.

And if you don't believe me, believe the bigots themselves.

While they cowardly hide behind the facade of "religion isn't a race", they also speak of "sand n***", "desert rats", "hatebeards", they say North Africans are criminals, see Middle Easterners as undeveloped.

They cheer when Syrian refugees drown in the Mediterranean, when Palestinian children are bombed.

Anti-muslim hatred is much more than "I don't like religion". It is racism. In some cases it's a call for genocide. 

Addendum on the argument that non-muslims are affected by anti-muslim hatred:

I've seen this argument be used wrongfully to say that this hatred is bad because it targets non-muslims.

No, it's is always bad. This just serves to prove that anti-muslim hatred is racism.

- Muzbian 

We zien hier dat moslimhaat eigenlijk veel intersecties heeft met andere vormen van haat, waaronder racisme, maar ook vluchtelingenhaat en vreemdelingenhaat. En het zal holistisch benaderd moeten worden want zo benaderen de daders het ook.

Door: "Patthar", Twitterdraad door "Muzbian"

Populaire posts van deze blog

Queer en ex-moslim: een verbonden strijd

De toekomst van Palestina

Een ex-moslim perspectief: Extreemrechts aan de macht